Twój koszyk jest pusty
A A A
Kwiat Kewra Kewra krzew

 

Wczytując się dokładnie w składniki mieszanek przypraw indyjskich sprzedawanych w naszym sklepie na www.przyprawyindyjskie.eu znajdziesz takie składniki jak: zapach kewra.

Co to dokładnie jest KEWRA?

Kewra to naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z rośliny o nazwie Pandan wonny, łac. Pandanus odoratissimus.

Kewra to niewielkie drzewo lub krzew, o wiecznie zielonych liściach. Liście zebrane są w mieczowate pióropusze, który nadają roślinie majestatyczny wygląd.
Roślina Pandan wonny, czyli Kewra porasta nadmorskie tereny Indii Wschodnich, głównie w stanie Orisa nad zatoką Bengalską.
Kewra jest rośliną rozdzielnopłciową i dwupienną, czyli że kwiaty męskie i żeńskie występują na oddzielnych osobnikach.

I to właśnie kwiaty męskie dostarczają ten cenny olejek kewra, który tak pięknie pachnie i nadaje potrawą indyjskim ten subtelny aromat.

W sklepach z żywnością indyjską można kupić wodę Kewra, którą używa się do aromatyzowania słodkich deserów w kuchni indyjskiej.
Olejek Kewra jest dodawany do mieszanek przypraw, które cechuje najwyższa jakość. Kewra jest w 100% produktem naturalnym. Poprzez swoją unikatowość i trudności w pozyskiwaniu wpływa na wyższą cenę mieszanek przypraw, w których się znajduje, ale zapach potraw wynagradza nam wszystko.

Woda kewra jest wykorzystywana w Kuchni indyjskiej Mieszanki Przypraw indyjskich z zapaczem kewra

Pandan wonny, czyli Kewra zakwita 2-3 razy do roku, jednak męskie kwiaty zbierane w porze monsunu, czyli od lipca do września zaliczane są do najbardziej wartościowych.

Kwiaty Kewra zbiera się wczesnym rankiem i od razu zanurza się w zbiorniku z wodą, aby uwolnić do wody łatwo rozpuszczalne substancje zapachowe. Tak powstaje woda Kewra, którą potem możemy użyć do aromatyzowania słodkości w indyjskiej kuchni.

Woda Kewra jest stosowana również w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym. Ma również właściwości uzdrawiające i stosowano ją od tysięcy lat w starodawnej medycynie indyjskiej Ajurweda.

Inaczej pozyskujemy tzw Ruch Kewra, czyli olejek zapachowy Kewra. Tradycyjne metody destylacji stosowane od pokoleń w Indiach pozwalają na wyodrębnienie czystej esencji zapachowej. Z tysiąca kwiatów Kewra można otrzymać około 30-40g substancji Ruh Kewra.

Podróżując po Azji Południowo - Wschodniej lub np. Sri Lanca możecie natkąć się na inną roślinę z rodziny Pandanowatych, a mianowicie na Pochutnik amarylkolistny ( łac. Pandus amaryllifolius), która ma pachnące liście i jest wykorzystywana do różnych potraw azjatyckich, ale nie ma pachnących kwiatów i nie robi się z niej naszego olejku kewra.

Kewra - destylacja olejku kewra Kewra - olejek

 

Kewra – co to jest? Czy to jest przyprawa? 0 out of 5 based on 0 ratings.